Tenhle víkend jsme vystřídali zimní i jarní program a tím nám víkend pěkně zapadl do současného počasí.
Sobotní lyžování
University Village, kde bydlíme, nám na sobotu přichystala lyžování. Dovezli nás do Mansfieldu, což je město na půl cesty do Clevelandu, kde je pár vleků a sjezdovek. Půjčili nám lyže a koupili permanentky. Podmínkou bylo, že jsme se přihlásili mezi prvními 35 a to Kuba krásně stihl.
Před odjezdem jsme přemýšleli, na čem budeme vlastně lyžovat, protože v Columbusu už máme týden krásné jaro, ale čím jsme byli Mansfieldu blíž, tím víc bylo sněhu. Na
sjezdovkách nás čekalo asi 30 cm převážně umělého sněhu, odpoledne už trochu mokrého a těžkého. Vleků bylo asi 5, sjezdovek 8. Některé kratší a mírnější, některé delší a prudší. Časem jsme objevili 3, které nás bavily a jezdili jsme je pořád do kola.
Pády jsme utrpěli celkem dva - Kuba neustál pokus na skokánku, já jsem si přišlápla špici při brzdění a svalila se hezky na očích celé frontě na vlek (pád s publikem aspoň za 10 bodů).
Nebyly to sice Alpy, dokonce ani Krkonoše, ale lyžovalo se pěkně, byla to příjemná změna oproti jiným aktivitám, kterých si tu užíváme. Fotky bohužel nemáme, protože jsme foťák nechali v batohu v autobusu.
Nedělní výlet za javorovým sirupem
Nedělní dopoledne jsme strávili odpočinkem, zato odpoledne bylo veselo. Před polednem jsme vyzvedli Moniku s manželem (portugalský pár, on je na univerzitě, ona v domácnosti a chodí s Kubou na angličtinu) a vyrazili do dalšího z metroparků -
Slate Run. Tam se odpoledne odehrávala ukázka sběru a výroby místní pochoutky javorového sirupu. Exkurze začala sotva jsme na farmu dorazili. Po zazvonění na obří zvon se u hlavní budovy sešlo asi 50 lidí a pod vedením místního "rangera" jsme vyrazili na krátkou exkurzi.
 |
| obytná budova farmy |
Nejdřív jsme se dozvěděli, ze kterých stromů se míza dobře čerpá - převažují hlavně javory, ale použít lze i jiné druhy (v Evropě hlavně břízy). Zajímavý byl poměr počtu galonů mízy potřebné na výrobu jednoho galonu sirupu. U javorů se pohyboval mezi 40:1 a 120:1. I u nejvýnosnějšího javoru cukrového (
Acer saccharum, Sugar maple) je tak na litr sirupu potřeba asi 40 litrů mízy. Není divu, že místní sirup vařili často přímo na místě, aby nemuseli tolik litrů tekutin obtížně přepravovat.
 |
| ranger v dobovém obleku a javor cukrový |
Sezóna pro sbírání mízy je poměrně krátká. Jde o jarní období, kdy jsou v noci teploty nízké (kolem nuly nebo pod nulou) a přes den zase dostatečně vysoké. V takové době totiž strom na den vyhání mízu (a s ní potřebné cukry a další živiny) do rašících pupenů a na noc ji ukládá zase zpět do kořenů. Pokud se v takově době v kůře stromu vytvoří díra, míza dokáže vytékat třeba týden. Pro strom to samozřejmě není žádná výhra, ale podle dávného pravidla se takto využívají stromy až od průměru 12 palců (tedy asi 30cm), které si s tím již dokáží poradit.
Na samotné navrtání a stáčení mízy se můžete podívat na obrázku. Není potřeba nic složitého - ruční vrtačka, kterou se dostanete asi 1,5cm pod povrch a poté trubička s háčkem, která se do otvoru zatluče. Háček slouží na zavěšení vědra, do kterého se míza stáčí.
 |
| Navrtat... |
 |
| zatlouct... |
 |
| ochutnat... |
 |
| a ochutnat! |
Produkce javorového sirupu a cukru je doložena již u řady indiánských kmenů a v USA a Kanadě jde o významnou tradici (asi jako u nás sbírání a sušení hub). Většina javorového sirupu dnes pochází z Kanady, konkrétně provincie Quebec (až 75% světové produkce). V USA je výroba běžná hlavně na severovýchodě země (jinde javor cukrový neroste).
Po ukázce jsme se prošli po
farmě, což je takový skanzen z konce 19. století. V hlavním domě byla ochutnávka různých fází javorového sirupu - napřed míza, svařený sirup, ztužený javorový cukr a nakonec moc dobrá buchta upečená s javorovým cukrem. Z dalších stavení byla zajímavá venkovní kuchyň (přes léto vařili mimo dům, aby se v horkém Ohiu neupekli), spíž, udírna a pak samozřejmě původní stodola z roku 1880, s krovem postaveným bez hřebíků a taky pravý americký větrný mlýn na pumpování vody pro dobytek.
 |
| stodola a větrný mlýn |
0 komentářů:
Okomentovat